Hygro Logo

Duwaal, Noord Holland

Tweezijdige ontwikkeling van de waterstofketen

Duwaal is het initiatief van HYGRO, ondersteund door Energy Valley en  Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, om samen met diverse betrokkenen in de keten, gelijktijdig vraag en aanbod van waterstof te organiseren. De naam Duwaal is een afgeleide van het woord duaal: tweeledig. Daarnaast is het de afkorting Duurzame waterstof Alkmaar omdat het plan gestart is samen met de waterstoftruck specialist Etrucks (uit Westerhoven) en GP Groot en HVC uit Alkmaar. Inmiddels heeft het initiatief zich uitgebreid naar de regio Noord-Holland en heeft het de volgende doelstellingen:

  1. De realisatie van de allereerste waterstofwindmolen in de Wieringermeer.
  2. Distributie van het waterstof naar minimaal 5 locaties voor het tanken van waterstof op 350 bar (vrachtwagen) en/of 700 bar (auto).
  3. 100 vrachtwagens op waterstof rijden en verschillende kleinere voertuigen applicaties.

Door gelijktijdig vraag en aanbod te realiseren wordt het kip-ei dilemma van de waterstofketen doorbroken. Door de opzet wordt er voldoende schaal bereikt om de duurzame waterstof tegen een competitieve prijs aan te bieden in de regio. In 2019 zal de waterstofmolen in samenwerking met ECN en Lagerwey gerealiseerd worden. De waterstof wordt geleverd in Alkmaar aan het NXT tankstation in de Boekelermeer.

Niet alleen vervoerders kunnen gebruik maken van de waterstof, ook andere gebruikers worden uitgenodigd en benaderd om mee te doen. Zo wordt samen met Toyota Material Handling gezocht naar potentiele gebruikers die met vorkheft trucks op waterstof willen gaan rijden. Vanuit Toyota Nederland zal de Mirai worden gepromoot. Hyundai dealer Dirk Barten zal de nieuwste generatie (2018) waterstofauto gaan aanbieden. 

Geïnteresseerd om te participeren? Neem gerust contact op.

 

Duwaal, Noord Holland

De volgende partijen zetten zich reeds in voor Duwaal

Foto: Het NXT tankstation te Alkmaar